El sector porcí espanyol va facturar, en 2016, més de 13 mil milions d'euros.
Interporc representa un dels principals motors de l'economia espanyola, com ho ratifiquen les últimes xifres aportades per la interprofessional, referides a 2016. El porcí de capa blanca és avui el sector de producció càrnia més important d'Espanya no només des del punt de vista del sector primari -representa el 14% de la producció final agrària i el 37% de la producció final ganadera- també per a l'economia espanyola en general.
Poques activitats a Espanya poden competir en magnitud amb el sector porcí. Amb una facturació superior als 13.000 milions d'euros anuals i una producció superior als 4 milions de tones, el que suposa el 63,2 per cent de la producció total de carn del nostre país, que se situa en una mica més de 6, 4 milions de tones.
Espanya és ja el primer productor de porcí en el si de la Unió Europea (UE), amb un 17,5% de les tones produïdes, havent superat a Alemanya, i el tercer a nivell mundial després de la Xina, i els EUA.
Pel que fa a la branca industrial, Espanya computa més de 4.600 establiments d'industrialització i transformació de productes carnis en què a més de carn fresca s'han produït 1,23 milions de tones elaborats carnis en 2016.
Pel que fa a la producció per comunitats autònomes sis d'elles sumen el 90% de la producció de carn de porc del país. Catalunya és la major productora amb 1,68 milions de tones i el segueixen en importància Castella i Lleó amb 566.817 tones, Aragó (463.097 tones), Castella-la Manxa (342.590 tones), Andalusia (309.131 tones) i Múrcia (293.354 t) .
El sector espanyol ha realitzat en els últims anys un enorme esforç per implantar el nou model de producció europeu, el més sostenible i exigent del món pel que fa a estàndards de qualitat, seguretat alimentària i benestar animal. Aquest model es basa en la cura d'aspectes com el benestar animal, la sanitat animal, l'alimentació animal i la prevenció i control integrats de la contaminació. Tot això sumat a un exigent sistema de traçabilitat que permet seguir tot el procés d'un producte des de la granja a la taula.
Els ramaders de porcí han realitzat quantioses inversions per adequar les granges a aquesta normativa, les exigències s'han estès a la resta de la cadena, des del transport i el sacrifici fins a la indústria i la comercialització. Aquest esforç té la seva recompensa, ja que garanteix que els productes espanyols que arriben a qualsevol taula del món són segurs i de qualitat, a més que s'han produït respectant el medi ambient i el benestar dels animals.
Font: Agrodigital