El consum d'aliments als habitatges espanyols va baixar l'octubre de 2017 després de tres mesos de pujada, segons les últimes dades del panell de Consum Alimentari de l'Habitatge del Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient (MAPAMA).
Només en el mes d'octubre les compres d'alimentació i begudes van assolir els 2.420 milions de kg / l (-2,7% que a l'octubre de 2016), un retroceso que també es va produir en el gasto, que es va situar en 5.668 milions d'euros euros (-1,2%), en un període en què els preus d'aquest segment van pujar un 1,5%.
En el any mòbil (TAM) que va transcórrer entre novembre de 2016 i octubre de 2017, els hogareños espanyols van adquirir 28.953 milions de kg / l d'aliments i begudes l'any, un 0,6% menys que en el mateix període anterior, mentre que su valor, 67.462 milions d'euros, va pujar un 0,6%.
El consum per càpita va ser de 657,47 kg per persona i any, una dada que per al mes d'octubre es va fixar en 54,92 kg / persona.
El canvi de tendència en el volum de compra d'aliments que es va produir a l'octubre es va deure a gran mesura a la menor compra de carn (-4%), sobretot d'oví i caprino (-10,3%), productes pesquers ( -8,1%), fruita fresca (-6,3%), hortalisses i patates (-5,4%), vi i derivats del vi (8,5%) i pa (-6,1%).
La cistella de la compra també va reduir el volum d'ous (-2,3%), llet i lactis (-0,7%), begudes de gran graduació (-18%) i "resta d'alimentació" (-2,2 %), apartat en què s'inclouen els aliments preparats.
Les úniques categories d'aliments i begudes que els espanyols van comprar més a l'octubre respecte al mateix mes de 2016 van ser les d'olis (+5,2%) i aigua envasada (+5%).
Respecto a les dades d'ús en el llar del TAM fins a octubre, el MAPAMA subratlla que el consum de carn és un 0,9% inferior, un percentatge negatiu que arriba fins al -2% per a la categoria de carn fresca, mentre que el volum comprat de la congelada i transformada creix un 2,8% i 2,2%, respectivament.
En el cas de productes pesquers, la demanda es contra un 3,3%, encara que en valor creix un 0,3%; tant pescats com mariscs veuen reduït el seu consum, només les conserves de peix i marisc aconsegueixen créixer un 1,1% en volum i 4,6% en valor.
El consum de llet líquida es manté en números lleugerament negatius pel que fa al volum, mentre que la cistella de la compra dels espanyols compta amb més ous i llegums i menys pa, patates, hortalisses i fruites fresques i sucre.
Agricultura destaca la disminució de l'adquisició d'oli en un 5,5%, sobretot per la reducció de l'oli d'oliva (-9,6%) que no es compensa amb l'increment de l'oli de girasol (+21,6%). .
En el segment de begudes, el consum de cervesa als habitatges va pujar un 2,5% entre novembre de 2016 i octubre de 2017 i el de begudes derivades del vi un 3,9%, en contrast amb els descensos en les compres de vi (-1,6%), sidra (-5,8%) i begudes espirituoses (-5,1%).
Font: EFEAGRO.