La FIAB proposa un pla de reactivació de el sector.
La Federació Espanyola d'Indústries d'Alimentació i Begudes (FIAB) ha proposat un pla per reactivar l'
activitat econòmica perduda durant la crisi de l'COVID-19, en el qual planteja que no s'imposin nous
impostos a l'consum.
La federació ha assenyalat aquest dilluns que el tancament de canal Horeca (hostaleria i restauració) i la paralització
de l'turisme van a tenir "greus conseqüències per al sector" i l'economia, pel que ha proposat un pla
per sortir de la crisi que ha traslladat als ministeris d'Agricultura, Pesca i Alimentació, i de
Indústria, Comerç i Turisme.
"La indústria d'alimentació i begudes està formada per més de 30.000 empreses i prop de mig milió de
treballadors. Com a primer sector industrial de país, part de la solució a la crisi generada per la pandèmia
passa per impulsar a aquest sector ", ha afirmat en una nota el director general de FIAB, Mauricio García de Quevedo.
Aquesta proposta inclou mesures per fomentar el consum i que es desestimi la imposició d'impostos als
ingredients i de tipus mediambiental, després de la intenció expressada a principis d'any pel Govern de gravar
certs aliments o pujar trams de l'impost sobre el valor afegit (IVA).
A més, reclama campanyes que promoguin el consum nacional, el turisme i els productes espanyols al
estranger, i una transició en l'hostaleria amb les mesures de seguretat necessàries.
La patronal demana la flexibilització en la vigència dels Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) un
vegada que es recuperi l'activitat, l'agilització dels procediments per a rebre prestacions per desocupació i
l'exempció de la tributació en l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) dels imports
abonats durant la crisi.
També sol·licita "garanties suficients" en el subministrament d'equips de protecció i test a treballadors i empreses,
habilitar temporalment a entitats privades com les mútues perquè realitzin proves diagnòstiques i assegurar
la mobilitat de treballadors i mercaderies. D'altra banda, proposa més flexibilitat en subvencions per a la formació
i que s'agilitzi la conversió de contractes cap a altres activitats que necessiten més mà d'obra.
FIAB crida a agilitar els processos de sol·licitud d'ajudes financeres i avals de l'Institut de Crèdit Oficial
(ICO) i que s'ampliïn les línies de l'ICO, a més de concedir la reestructuració i refinançament de
operacions, en funció de les condicions econòmiques de cada operador. També sol·licita augmentar el rang de
beneficiaris de la moratòria fiscal a empreses amb dificultats -amb independència del seu volum de
operacions-, atorgar cobertura d'assegurances per afrontar potencials pèrdues i incloure una moratòria en el pagament de
préstecs com hipoteques i arrendaments.
El pla aposta per la deducció en l'Impost de societats de les despeses derivades de les donacions de
aliments i begudes durant la crisi, així com la col·laboració amb la Unió Europea perquè "contribueixi a l'
establiment de mesures econòmiques específiques per al sector ".
Pel que fa a les exportacions, demana que es treballi per eliminar els aranzels addicionals d'Estats Units,
arribar a l'acord comercial més ambiciós amb el Regne Unit, garantir el comerç internacional
agroalimentari sense interrupcions, facilitar la logística i incentivar la digitalització per a l'exportació.
Altres mesures busquen evitar regulacions autonòmiques que restin competitivitat a la indústria i reduir les
desavantatges respecte a tercers països que tinguin regulacions ambientals menys estrictes que les de la
Unió Europea.
Plantegen deduccions fiscals per a les empreses que inverteixin en sostenibilitat ambiental i la coordinació
amb l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) per insistir que els productes amb
data de consum preferent segueixen sent segurs malgrat la seva venciment, per evitar el malbaratament de
aliments.
Finalment, la FIAB postula reduccions fiscals per a les empreses que inverteixin en R + D + I, bonificacions en les
cotitzacions a la Seguretat Social amb el personal investigador i l'increment de les ajudes públiques a
emprenedors, entre d'altres aspectes.
Font: EFEAGRO.